ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος και το πέμπτο μεγαλύτερο της μεσογείου. Αποτελείται από 4 νομούς: Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύμνου. Μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης είναι το Ηράκλειο. Η Κρήτη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς λόγω του κλίματος της, του φυσικού τοπίου της, του πλούσιου πολιτισμού της αλλά και λόγω της διεθνούς φήμης γαστρονομίας της. Εδώ ήκμασε ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς της Ευρώπης, ο Μινωικός Πολιτισμός. Μάλιστα κατά την ελληνική μυθολογία η Ευρώπη ήταν η κόρη του Αγήνορα και της Τηλέφασσας. Την απήγαγε ο θεός Δίας αφού μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο και τη μετέφερε στην Κρήτη. Στη συνέχεια την έκανε μητέρα τριών παιδιών, του Μίνωα, του Ραδάμανθυ και του Σαρπηδόνα. Ο Μίνωας έγινε βασιλιάς της Κρήτης και από αυτόν πήρε το όνομα του ο Μινωικός πολιτισμός.

ΛΑΤΖΙΜΑΣ

Η ευρύτερη περιοχή του Λατζιμά είναι μία από τις ομορφότερες περιοχές της Κρήτης. Φημίζεται για τους πανέμορφους κολπίσκους της στο παραλιακό της μέτωπο (500 μέτρα από τις εγκαταστάσεις μας), και τα θεαματικά θαλάσσια σπήλαιά της. Ολόκληρο το παραλιακό της μέτωπο έχει χαρακτηριστεί NATURA 2000 για την προστασία της χελώνας caretta-caretta και της φώκιας monachus-monachus. Στην ευρύτερη περιοχή Λατζιμά λειτουργούν μερικές από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες του Ρεθύμνου.

Η περιοχή Λατζιμά όμως φημίζεται και για τα αγροτικά της προϊόντα, και κυρίως για το ελαιόλαδο της το οποίο ανήκει στην κατηγορία προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.), λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, που το κάνουν ποιοτικότερο από άλλες περιοχές. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι στην περιοχή Λατζιμά βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι βιολογικοί ελαιώνες στην Ελλάδα με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπου ακόμα γίνονται συμβατικές καλλιέργειες.

Οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής είναι ήπιες, με λίγες βροχοπτώσεις. Οι θερμοκρασίες τους χειμερινούς μήνες είναι σχετικά υψηλές και τους καλοκαιρινούς μήνες ήπιες. Η θερμοκρασιακή διαφορά κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ μικρή, γεγονός που βοηθάει σε τεράστιο βαθμό την παραγωγική δραστηριότητα των μονάδων μας. Γενικά το κλίμα είναι έντονα ξηροθερμικό με πολύ μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, παράγοντες που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην παραγωγή υψηλής ποιότητας σαλιγκαριών.